27. lokakuuta 2015

Ensimmäiset sormusharjoitukset


Sormuspinna

Toinen harjoitustyömme koostui kahdesta eri sormuksesta: puolipyöreästä ja flakkasormuksesta, joka tarkoittaa tasapintaista sormusta.
Ensimmäisenä mitattiin sormusmittarenkailla haluttu koko sovittamalla rengasta sormeen. Sitten sormusmitalla (puikkomallinen) katsottiin halkaisija ja tarvittava tangon pituus. Esim. koko 18 vaatii 57mm, johon lisätään pari millimetriä vielä lisää.


Hopeatanko hehkutetaan kaasuliekillä, jonka jälkeen tanko asetetaan tasoraudalle ja suoristetaan vasaralla naputtaen. Tangon päät viilataan tasaisiksi.


Leimat on mahdollista lyödä joko silloin, kun tanko on vielä suorana (mikä on huomattavasti helpompaa) tai sitten, kun sormus on pyöristetty ja juotettu kiinni. Leima lyödään saumakohdan lähelle.Luokkatoverini vasaroivat sormusaihioitaan.

Tangon taivuttamnen tehtiin ison tukin päällä siten, että tanko asetettiin tukissa olevan kolon päälle, tangon päälle laitettiin sormuspinna ja sitten pinnaa lyötiin isolla muovivasaralla. Isoa pinnaa voi lyödä, pientä ei, koska se vääntyy ja menee lommoille.
(Nyt vain kaikki poimimaan omia tukkeja metsästä.)
Sormus pyöristimessä.

Opettajilla on eri tapoja koskien sormusten kiinni juottamista. Nämä sormukset teimme siten, että sormuksista tehtiin ensin D:n muotoisia ja päät juotettiin kiinni, kun ne olivat vastakkain ja vasta sen jälkeen renkaista tehtiin kunnolla pyöristetyt vasaroimalla niitä sormuspinnan päällä. Pyöristämisen viimeistely tehtiin pyöristimellä, jossa sormusta täytyy muistaa kääntää aina välillä, jottei siitä tule toiselta sivulta leveämpi kuin toiselta. Jos juotos sattuu repeämään tässä vaiheessa, sen voi sahata kokonaan auki ja juottaa uudelleen.

Sormusmitalla tarkistetaan, onko sormus oikean kokoinen.

Flakkasormuksen pinnat hiottiin viilalla ja filssikapuloilla tasaisiksi ja puolipyöreän pyöristettiin ulkopinnaltaan. Sisäosan ulkoreunat vedettiin skaavarilla veistäen vähemmän teräviksi.


Puolipyöreä

Flakkasormus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti