23. helmikuuta 2018

Kalevala Korun puhdistuttaminen

Äitini omistaa vanhan Kalevala Korun pronssiriipuksen, jonka hänen äitinsä eli minun mummuni on saanut lahjaksi 30-luvulla vastaanottokodin henkilökunnalta lähtiessään pois keittäjän työstä. Koru on Hannun-vaakuna, Pohjois-Euroopassa pakanuuden ajoista tunnettu pahalta suojeleva merkki.
Koska Kalevala Korun pronssikoruissa käytetään lakkausta pinnassa, suositellaan, että niiden puhdistus tehtäisiin heidän omassa huoltopalvelussaan. Päätin kokeilla, miten kyseinen palvelu toimii.

Lähetin korun puhdistettavaksi itse. Vaihtoehtoisesti korun olisi voinut myös viedä lähimmälle Kalevala Koru jälleenmyyjälle huoltoon lähetettäväksi.


Ennen puhdistusta


Pintaan oli kertynyt vihreää patinaa, joka poistettiin ja pintakäsittely uusittiin. Heidän mukaansa viherpatinan ei pitäisi ihan heti uusiutua, mikäli korua hoidetaan ja säilytetään oikein.
Koruun lisättiin myös ns. spiraali riipuslenkki, joka tästä korusta jostain syystä puuttui. 

Olin tulokseen tyytyväinen, mutta...
koru kuitattiin saapuneeksi marraskuussa ja huollon kestoksi arvioitiin noin kaksi viikkoa.
Tammikuussa, kun korusta ei ollut kuulunut mitään, kysyin huollon tilaa ja ilmeni, että koru oli unohtunut jonkun pöydälle, eikä mitään ollut vielä tehty.
Tämän jälkeen huolto valmistui nopeasti, mutta tietysti aina jonkinlainen korvaus viivytyksestä olisi ollut hyvää asiakaspalvelua.
Onneksi korulla ei kuitenkaan ollut kiire.

Kalevala Korun ohjeistus korun hoitoon:

Korut puetaan viimeiseksi ja riisutaan ensimmäiseksi.

Kalevala Korun pronssikorut valmistetaan kirkkaina tai värjättyinä. Pronssi on kuparin, tinan ja sinkin seos, jolle on ominaista nopeampi tummuminen kuin jalometalleille. Uusissa pronssikoruissa on korua suojaava lakkapinta, joka ehkäisee pronssille ominaisen tumman värin irtoamista ihoon tai herkkiin vaaleisiin materiaaleihin. Lakkapinta vahingoittuu erilaisten kemikaalien vaikutuksesta ja kuluu käytössä. Korut on suositeltavaa riisua urheilun, saunomisen ja suolaisessa tai klooratussa vedessä uimisen ajaksi. Tarvittaessa suojalakkaus voidaan uusia Kalevala Korun huoltopalvelussa korvausta vastaan.

Puhdistuksen jälkeen


Kalevala Korun huolto
Korujen hoito-ohjeet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti