15. helmikuuta 2016

Työssäoppimispäiväkirja - Osa 1

Pajakoira Otto haluaa leikkiä.

Sain työssäoppimispaikan Tampereelta Tampereen Kulta- ja Jalokivipajalta.
Sitä pitävät Jyrki ja Arja Karvinen. Jyrki opettaa myös ammattitutkintolaisten (eli superkultaseppien, kuten minä heitä kutsun) linjaa Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.

Ensimmäisen työssäoppimisviikon vietin koululla osuuskunnassa, koska Jyrkillä oli pajallaan vielä edellinen työssäoppija.
Kun siirryin Tampereelle, ensimmäisenä työnäni sain tehdä puolipyöreän sormuksen (kokoa 19). Sen tekeminen oli hyvin erilaista kuin koululla. Ensinnäkin hopeapalan pyöristämiseen ei käytetty pinnaa ja vasaraa (ne tulivat vasta myöhemmässä vaiheessa, juottamisen jälkeen), vaan erillistä pyöristintä (kts. kuva). Myöskin letkuporaa tulee käytettyä huomattavasti enemmän.
Juottamispisteestä minua oli varoiteltu etukäteen, että siihen voisi olla vaikea tottua, mutta itselleni vaikeuksia tuotti lähinnä vain sytkäri, jota minun piti ensin opetella käyttämään, mutta siihenkin tottui nopeasti. 

Puolipyöreän sormuksen jälkeen tein flakkasormuksen (kokoa 20), johon vasaroin epätasaisen pinnan. Vasarointi tehtiin kultasepän vasaran pienellä pyöreällä päällä.

Klikkaa lisätietoja nähdäksesi loput kuvat.
Puolipyöreä sormus


Flakkasormus pintakuviolla.


Pyöristin/taivutin.

Letkupora.

Minua varoitettiin etukäteen juottamispisteestä, mutta ainoastaan sytkäriin piti hetki totutella.

Flakkasormukseen tehtiin pintakuviointi vasaran pyöreällä päällä.

Molemmat sormukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti