11. lokakuuta 2015

Nimikirjainriipus


Opettaja ei tykkää ruutupaperista.
Ensimmäinen työmme kultaseppä-opiskelijoina oli sahausharjoitus, jossa meidän piti sahata 20x20mm kokoisesta hopealevystä nimikirjainriipus.

Ensimmäisenä meidän piti tehdä hahmotelmia paperille siitä, minkälaisen korun haluaisimme tehdä. Riipuksessa tuli olla noin 2mm leveä reunus. Opettaja antoi suunnitelmaamme korjausehdotuksia, jonka jälkeen hahmottelimme suunnitelmamme valkoisella vesivärillä sivellylle hopealevyllemme ensin lyijykynällä ja sitten piirtopuikolla.

Tämän jälkeen merkitsimme tasoraudan päällä pistepuikolla ja vasaralla levyyn paikat, joihin porasimme reiät sahausta varten.


Klikkaa lisätietoja nähdäksesi loput postauksesta:





Poratessa tulee muistaa suojalasit!


Jonkun tai jonkin.











































Varo sahatessa sormiasi!

Kaikki kolot on nyt sahattu auki.

Riipus ja siihen kiinnitettävä lenkki.






Sahan terän saa vaihdettua avaamalla sahankaaren alahakasen, työntämällä terän pohjaan ja kiristämällä sitten hakanen. Sen jälkeen asetetaan terän toinen pää ylähakasen alle ja kiristetään työntämällä kaarta jotain vasten, jotta saadaan sahanterä riittävän kireälle.
Sahan terään voi sipaista kynttilää (tai mehiläisvahaa), jotta sahaus kulkee paremmin.



Sahankaari




Seuraavaksi juotimme riipukseen renkaan. Rengas asetettiin katkaisukohta riipusta vasten ja sitä hiottiin hieman kohteeseen sopivaksi. Tässä tapauksessa tasaiseksi. Pintojen tulee olla puhtaat. Hio ne esim. filssikapulalla ennen juottamista. Sitten lisättiin juotosnestettä kaikkiin juotoskohtiin. Juotosaine sulatettiin ensin kiinni renkaaseen ja sitten osat yhdistettiin. Kun lenkki on kiinnittynyt, pitää liekki sirtää heti pois.
Uudelleen lämmittämällä palan voi irrottaa ja kiinnittää uusiksi parempaan asentoon, mikäli se ei ensimmäisellä kerralla mennyt oikein. (Todennäköisesti ei mennyt.)
Jos korua kuumentaa liikaa, sen pinta voi muuttua epätasaiseksi eli se ns. skrymppaantuu.
Tämän jälkeen riipus vietiin hetkeksi puhdistumaan vedellä laimennettuun rikkihappoon. Hapossa hopeaan muodostuu valkoinen pinta, jonka voi puhdistaa pois kratsikoneella.


Lenkki juotettuna kiinni.


Luokkatoverini kratsaa koruaan.




Teimme koruun lopuksi vielä riipuslenkin (kolmiolenkin).







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti